Pączki Galaxy

Witajcie!!!
Ostatnio przypadkowo znalazłam na Tastemade przepis na  donuty galaxy, które bardzo mnie zaciekawiły, więc przychodzę z przetłumaczonym przepisem na nie.
Oto przepis :
Składniki:
1/3 kubka + 1 łyżka mleka
1 łyżeczka octu
3 łyżki masła roztopionego
1 kubek uniwersalnej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/4 kubka cukru
2 łyżki miodu
1 duże jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 łyżki bitej śmietany (plus trochę dodatkowo, jeśli potrzebujesz)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 kubek cukru pudru
różowe, fioletowe i niebieskie barwniki spożywcze
jadalny brokat

Sposób przygotowania:
1. Połącz ze sobą mleko i ocet w małej misce. Odłóż w lodówce na 15 minut – tak się robi domową maślankę!
2. Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól w małej misce i odłóż na bok. W dużej misce połącz ze sobą masło, cukier, miód, jajko i ekstrakt z wanilii. Dodaj maślanki i mieszaj aż do połączenia się składników.
3. Wlej ciasto do worka do wyciskania zaopatrzonego w okrągłą końcówkę i wyciśnij do natłuszczonej formy na pączki. Piecz na 204 stopniach Celcjusza przez 7 minut. Upieczone pozostaw na 1 minutę na formie. Następnie odwróć formę, aby usunąć pączki i schłodź całkowicie na kratce.
4. Zróbmy polewę: Wymieszaj razem 1 łyżkę pół na pół śmietany i ekstrakt z wanilii. Dodaj cukier puder i mieszaj, aż się połączą. Jeśli polewa jest zbyt gęsta, dodaj więcej bitej śmietany. Podziel polewę na 4 miski. Pozostaw jedną miskę z białą polewą i barwimy pozostałe głębokie odcienie różu, błękitu i fioletu. Wlej cztery kolory do miski, obracając je razem, aby zrobić wirujący wzór. Zanurz pączki do polewy i odstaw ponownie na kratcę. Posyp trochę jadalnym brokatem na górę. Pozostaw polewę na 20 minut do wyschnięcia i ciesz się gotowymi pączkami!

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *