Wiosenne ciasto z zielonej herbaty

Witajcie!!!
Chociaż już dawno minęła wiosna, wrzuciłam przepis z Tastemade na ciasto z zielonej herbaty w stylu wiosennym. Mam nadzieję, że będzie smakowało.


Składniki:
Palony mus z zielonej herbaty:
1 uncja palonych liści zielonej herbaty ( ok. 28,3 grama )
1 kubek mleka
4 łyżki granulowanego cukru
1 łyżka żelatyny w proszku plus 2 łyżki wody
3/4 kubki śmietanki
Imbirowa galaretka:
kawałek imbiru, skrojonego
1 łyżka miodu
1 1/2 łyżek granulowanego cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/2 kubka wody
1 łyżeczka żelatyny plus 1 łyżka wody
Do podania:
biszkopt
solone kwiaty wiśni
złoty liść

Sposób przygotowania:
1. W małym rondlu na średnim ogniu dodaj mleko, zieloną herbatę i cukier. Doprowadź do wrzenia, następnie przełącz na mały ogień i dalej gotuj na wolnym ogniu przez 3 minuty. Dodaj żelatynę i mieszaj aż do stopienia.
2. Napełnij dużą miskę lodem i umieść w niej mniejszą misę. Przecedź mieszaninę herbaty przez sitko z siatki do pustej miski. Pozostaw do ostygnięcia aż zgęstnieje.
3. Ubij śmietankę, aż powstanie gęsta forma, a następnie włóż do mieszanki herbaty.
4. Umieść biszkopt na okrągłej patelni z ciastem. Wlej herbatę na górę. Umieść w lodówce na 2 do 3 godziny, aż do skrzepnięcia.
5.
W małym rondlu na średnim ogniu dodaj imbir, miód, cukier, sok z cytryny i wodę. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty. Zdejmij z ognia, a następnie mieszaj żelatynę aż do stopienia. Pozostaw do ostygnięcia, a następnie odcedź do ciasta na wierzchu warstwy herbacianej. Umieść kwiaty wiśni i złoty liść. Przechowywać w lodówce do zestalenia.

Smacznego :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *