Prosta Czekoladowa Pasta

Witajcie!
Oto kolejny przepis z Tastemade na makaron czekoladowy. Na pewno jeszcze tego nie jedliscie.

Składniki:
2 kubki uniwersalnej mąki
1/5 kubka kakao w proszku
1/4 kubka cukru pudru
odrobina soli
3 łyżki syropu czekoladowego
3 duże jajka
1 łyżeczka wanilii
Sos Nutella:
1 kubek śmietanki
1 1/2 kubka Nutelli
3 łyżki kakao w proszku
Do podania:
maliny
śmietanka
skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:
1. Na  pastę: W misce z mikserem z dołączonym hakiem do ciasta dodaj mąkę, cukier puder i sól. Włącz mikser na małe obroty. Podczas, gdy mikser jest włączony, dodaj syrop czekoladowy, jajka i wanilię. Zwiększ prędkość do średniej, aż wszystkie składniki będą połączone.
2. Przenieś ciasto na czystą powierzchnię. Używając rąk, uformuj ciasto w kulę, następnie uformuj w dysk. Owiń folią plastikową i włóż do lodówki na 20 – 25 minut.
3. Lekko posyp powierzchnię pracy kakao i wyłóż jedną czwartą ciasta. (Pozostaw pozostałą cześć do kolejnego użycia.) Rozłóż ciasto lekko rękami. Ciasto przeprowadź przez maszynkę do makaronu, zaczynając od najszerszego miejsca. Złóż na trzy. Ustaw maszynkę do makaronu na 2 i ponownie przeprowadź ciasto przez maszynę. Złóż na trzy ponownie i przeprowadź przez maszynkę do makaronu na 3 ustawieniu. Złóż ciasto na trzy i za pomocą noża potnij wzdłuż w paski linguini. Ostrożnie oddziel paski, używając większej ilości kakao, jeśli jest to konieczne, aby zapobiec ich przywieraniu.
4. Dodaj makaron do dużego garnka wrzącej wody. Gotuj przez 45 sekund, aż makaron uniesie się. Wyciągnij je z wody i odłóż na bok.
5. Na sos: W średniej szklanej misce dodaj Nutellę, śmietankę kremówke i kakao w proszku. Umieść w garnku z gotującą się wodą. Mieszaj, aż powstanie gęsty sos.
6. Jak podawać: Optocz makaron w sosie czekoladowym. Podawać z bitą śmietaną, jagodami i skórką pomarańczy.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *